Bij overgewicht wordt er niet alleen naar het gewicht gekeken. Het gewicht zegt namelijk lang niet alles. Iemand met een lengte van 2 meter die 90 kilo weegt is namelijk wat anders dan iemand met hetzelfde gewicht en een lengte van 1.60 meter. Daarom wordt veel de Body Mass Index gebruikt, kortweg BMI.
Over de BMI bestaan allerlei meningen, zowel van felle voorstanders als tegenstanders. In dit artikel leggen we je alles uit over deze index, met als belangrijkste vraag: ‘Hoe bereken je je BMI?’ Ook vertellen we je wat een goed BMI is en wanneer er werk aan de winkel is. En we kijken ook naar de vraag of je de BMI wel zo serieus moet nemen.
Je kunt in dit artikel het volgende verwachten:
- Wat is BMI?
- Hoe bereken je je BMI?
- Wat zegt BMI over jouw gezondheid?
- Wat kan diëten voor je BMI betekenen?
- Hoe serieus moet je de BMI nemen?
In dit artikel:
Hoe bereken je BMI? Dit is onze handleiding
Wat is het BMI?
De Body Mass Index (BMI) wordt ook wel Quetelet Index genoemd, oftewel QI. BMI is echter de meer gangbare naam. Het is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht van mensen aangeeft. De BMI is een veel gebruikt middel om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.
De Belg Adolphe Quetelet stond aan de wieg van de BMI (of in zijn geval QI). Hij deed metingen bij dienstplichtigen, die hij in grafieken weergaf. Pas zo’n 100 jaar later is de BMI-index wereldwijd bekend geworden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse overheid gebruiken sinds de jaren ’90 deze index.
Ook in Nederland is de BMI een populaire manier om een inschatting van het gewicht en de gezondheid van mensen te krijgen. De index wordt echter ook fel betwist. Mensen met veel spieren, zoals bodybuilders, zijn zwaarder. Hierdoor komen ze al snel bij overgewicht uit, terwijl dat natuurlijk niet correct is.
Toch wordt de BMI-index ook in de geneeskunde veel gebruikt. Het is een handig middel om te weten hoe iemand er qua gewicht en gezondheid voorstaat. Ieder persoon weet zelf heel goed of er een goede reden is voor wat meer (of minder) gewicht, zoals bodybuilders.
Hoe bereken je je BMI?
Je BMI berekenen is heel eenvoudig. Je neemt als eerste je gewicht. Dit deel je vervolgens door het kwadraat van je lengte. Heb je wiskunde al vroeg op de middelbare school laten vallen? Geen probleem, we zullen een voorbeeld geven.
Iemand van 70 kilogram met een lengte van 185 centimeter, maakt de volgende berekening:
70 / (1,85 x 1,85) = 20,45
De BMI van deze persoon is 20,45. Daarmee zit je helemaal goed. In het onderstaande schema kun je zien wat een goed BMI is.
- Minder dan 18,5: ondergewicht
- Tussen 18,5 en 25: goed gewicht
- 25 tot 27: licht overgewicht
- 27 tot 30: matig overgewicht
- 30 tot 40: zwaar overgewicht (obesitas)
- Boven de 40: ziekelijk overgewicht (morbide obesitas)
- Boven de 50: super obesitas
In 1998 is de norm voor overgewicht overigens verlaagd, van een BMI van hoger dan 27 naar 25+.
De BMI voor kinderen kan ook berekend worden. Voor kinderen is per leeftijd verschillend wat een goede en gezonde score is. Voor kinderen van 6 jaar is een BMI boven de 19 bijvoorbeeld al obesitas, terwijl dit voor 16-jarigen op iets meer dan 29 ligt.
Wat zegt BMI over jouw gezondheid?
De BMI is een richtlijn van hoe het met je gaat. Daarbij wordt gekeken naar je gewicht. Voor je gezondheid is het het beste om een goed gewicht te hebben, oftewel een BMI tussen de 18,5 en 25. Hoger is niet goed, maar lager ook niet.
Zo duidt een BMI onder de 18,5 op ondergewicht. Dit kan erop wijzen dat je te weinig eet, of dat de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Iedereen die iets aan ondergewicht heeft proberen te doen, zal beamen dat aankomen net zo lastig is als afvallen. In het geval van ondergewicht is het zaak om naar de huisarts te gaan. Je zult worden doorverwezen naar een diëtist die je gaat helpen om aan te komen.
Overgewicht is uiteraard ook niet goed. Als je net boven de 25 zit, valt het nog wel mee. Kom je echter in de regionen van 30+, dan is het de hoogste tijd om het roer om te gooien. Obesitas kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Hartziekten, diabetes en kanker zijn enkele voorbeelden. Ook kun je sterven aan obesitas. Met name in de Verenigde Staten is obesitas een probleem. Ruim meer dan de helft van de Amerikaanse volwassenen heeft zwaar overgewicht.
Wat kan diëten voor je BMI betekenen?
We hebben al vermeld dat het niet eenvoudig is om aan te komen, dit geldt eveneens voor afvallen. Je moet het fysiek kunnen opbrengen, maar ook mentaal. Als je 25 kilo wilt afvallen, gaat daar gemiddeld gezien zo’n twee jaar overheen. Dat is lang, maar met de juiste discipline gaat het lukken.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen. Een diëtist kan je qua voeding op het juiste pad krijgen. Een trainer in de sportschool maakt een schema voor je, dat gericht is op vetverbranding. Zowel diëten als sporten vraagt discipline. We hadden ook niet gezegd dat het vanzelf zou gaan.
Er is nog een andere manier van hulp, en hier hoef je weinig voor te doen. Afslankpillen zijn een mooie extra steun. Deze pillen bestaan uit natuurlijke ingrediënten die de vetverbranding versnellen en het hongergevoel remmen. Bovendien krijg je er extra energie van. Dat is een ideale combinatie voor diëten en sporten.
Ook afvalshakes hebben deze kenmerken. Deze shakes gebruik je als vervanger van een maaltijd. Ze bevatten veel minder calorieën. Zelfs als je wiskunde in de tweede van de middelbare school hebt laten vallen, kun je berekenen dat je hierdoor gaat afvallen.
Voor je BMI heeft afvallen uiteraard positieve gevolgen. Het gaat alleen niet overdreven snel naar beneden.
Een voorbeeld: iemand van 170 centimeter met een gewicht van 80 kilogram heeft een BMI van 27,7. Als deze persoon 5 kilo afvalt, komt de BMI uit op 26,0.
Hoe serieus moet je het BMI nemen?
De Body Mass Index wordt door veel mensen gebruikt, zowel door mensen die iets aan hun gewicht willen doen als door wetenschappers en zorgverleners. Toch zijn er ook flink wat tegenstanders. De BMI zou een verkeerd beeld geven, omdat ieder mens anders is, ook qua lichaamsbouw.
Dat is waar, maar het is niet zo dat de BMI geen goede indruk geeft. Iemand met een BMI van 31 kan niet zeggen dat de botten zwaar zijn of dat hij of zij nu eenmaal heel gespierd is. Uitzonderingen zijn er altijd. Maar zoals we aan het begin van dit artikel al aangaven, je weet zelf wel of je een bodybuilder bent of dat er een andere reden is voor een laag of hoog BMI.
Conclusie: dit kan je met je BMI
De BMI is dus een prima hulpmiddel om te zien hoe je gezondheid is. Voor volwassenen is een BMI tussen 18,5 en 25 een teken dat je een gezond gewicht hebt. Daaronder heb je ondergewicht, boven de 25 betekent dat je overgewicht hebt.
Dat laatste hoeft niet dramatisch te zijn. Maar als je richting de 30 gaat of zelfs hierboven uitkomt, worden de risico’s voor je gezondheid groter. Het is dan ook de hoogste tijd om gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen, eventueel met behulp van een afslankmiddel.